Högtidighållande av Jina Mahsa Aminis minne i en karneval i Stockholm

Den 16:e september är årsdagen av det brutala mordet på Jina Mahsa Amini, den kurdiska tjejen som hade misshandlats så svårt av sedlighetspolisen I Teheran att det ledde till henns hjärnblödning och död.

Hennes begravningsceremoni blev startskottet till landsomfattande demonstrationer mot regimen, som pågick i flera månader. Under demonstrationerna dödades många, flera hundra sårades och tusentals arresterades. Flera av de arresterade dömdes sedan till döden och hängdes.

Gatuprotesterna slutade för flera månader sedan men missnöjet och viljan att ersätta denna regim har inte minskat.

Inför årsdagen av Jinas död och för att hedra minnet av alla som under protestvågen dödades, sårades eller arresterades, arrangerades en manifestation med namnet Jina-karnevalen i Medborgarplasten i Stockholm. Bakom karnevalen stod förutom Svensk-kurdiska riksförbundet fem andra föreningar.

Ceremonin bestod av tal, sång, musik och gatuteater.Folk från flera orter i Sverige och Norge hade rest till Stockholm för att delta i karnevalen.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*